Het thema van de alweer twaalfde editie van MOMO ams was developing countries, of emerging markets, Marc Fonteijn gaf toe dat ze daar zelf ook niet uitgekomen waren.

Hajo van Beijma verteld over wat er door middel van SMS acties in ontwikkellins landen bereikt kan worden. SMS acties en quizen helpen bij het creeren van awareness, worden gebruikt voor data verzameling, en dienen als banking tool. Zo kunnen er makkelijk bevolkingsgroepen bereikt worden die niet online zijn.

Hierna is Jeroen van Glabbeek aan de beurt, zijn verhaal gaat vooral ( na zijn eigen succesverhaal van mobile marketing in de clubbing scene) over de “tipping point” ( naar een boek van Malcolm Gladwell) hoever zijn we in de groei en heeft dit zijn top bereikt. Gaat hierna alles op elkaar lijken zoals nu al een aantal smartphones iPhone look-a-likes zijn? Hoe weten mobile manufactures hier straks mee om te gaan, Nokia brent bijvoorbeeld niet voor niets een netbook uit. Hij eindigd zijn relaas met de stelling dat de mobiele toekomst uit zes pijlers zal bestaan; nml( en deze zullen je niet verbazen) Bellen, Internet (without the apps), Navigatie, Messaging, Bankieren en Social Media.

Nuno Sitima verteld het verhaal van Opera en vooral Opera mini. Hij ziet de toekomst van het internet vooral in mobiel. Het is namelijk overal en altijd en het is persoonlijk en vooral in landen als India veiliger om te gebruiken dan het online gebruik op bijvoorbeeld het werk. In india wordt de mobiel ook als modem voor internet gebruikt. Hun doelstelling is dan ook; ” A browser for every phone on every network”.

Na de pauze staat Madanmohan Rao op het podium. Zijn presentatie is uiteenzetting van kansen, innovatie, en mogelijkheden voor mobiel internet in landen als India en ook Aziatische landen. Dit alles in een razendsnel tempo. Mobiel internet kan helpen bij disasters, health, education, culture Het verstrekt informatie aan de lokale communities. Is de prijs van deze tuktuk wel een eerlijke, welke prijs kan ik voor mijn pepers krijgen etc. Na zijn razendsnelle uiteenzetting benadrukt hij zijn ‘efficiente’ manier van praten nog maar weer eens door aan de vragenstellende Claire Boonstra mede te delen; “could you cluster 5 questions so I can combine the answers?” en dat deed hij ook.

De laatste en meest passievolle presentatie was die van Marieme Jamme. Ze is in Senegal geboren en besloot na een succesvolle studie en werkcarriere in London weer energie terug in haar ‘eigen’ continent te willen stoppen. Ze wil Afrika Re-branden, wij zijn niet zielig, corrupt of onbetrouwbaar, wij kunnen innoveren en creeeren! Geef ons geen geld, daar worden we lui van, geef ons de middelen. De mobiel is een geweldige tool. Vrijheid, Geloofwaardigheid, Winst en Relaties dat zijn de dingen die mensen zelf kunnen bewerkstelligen met als ‘tool’ de mobiel.